top of page
  • Esther Meinders

Voice Dialogue: Leer jezelf beter begrijpen

Voor mij zit een jonge man, hij oogt geïrriteerd en opgejaagd. Hij vertelt hoe gestrest hij zich voelt en hoe slecht hij s ’nachts slaapt. Een deadline op zijn werk zorgde voor deze onrust. Hij is zich ervan bewust dat hij structureel te veel stress ervaart en dat hij dit patroon moet doorbreken om te voorkomen dat hij afglijd richting een burn-out. Maar hij heeft geen idee hoe hij dat moet doen.


Bart* is een ambitieuze, intelligente man, houdt van uitdagingen, is enthousiast en werkt graag projectmatig. Hij merkt dat hij het erg lastig vind om te ontspannen en vraagt mij daarbij om hulp. Luisterend naar zijn verhaal besluit ik om in gesprek te gaan met “de Ambitieuze kant” van Bart, alsof het een “eigen IK” betreft. Ik vraag Bart op de andere stoel te gaan zitten (die ik inmiddels heb klaargezet) om letterlijk in de energie te stappen van dat deel in hem dat zo ambitieus is.


Ambitieuze IK

Bart’s “Ambitieuze IK” vertelt dat hij erg gedreven is en veel plannen heeft. Hij wil graag werken aan doelen die er voor hem écht toe doen, betekenis hebben en van toegevoegde waarde zijn voor zijn werkgever én zijn omgeving. Terwijl ik naar hem luister valt het mij op dat hij het woord MOETEN regelmatig gebruikt. Aan Bart’s lichaamstaal kan ik zien dat hij veel druk ervaart alsof zijn ambities geen vrije keuze zijn. Het lijkt er sterk op dat een andere deel van Bart zijn ambities op een dwingende manier stuurt. Om er achter te komen wat Bart zo dwingt vraag ik Bart wederom op een andere stoel te gaan zitten en in contact te gaan met deze kant van hem. We noemden die kant “de Pusher”.

De Pusher

“De Pusher” vertelt dat hij ervoor zorgt dat Bart resultaten behaald en geen tijd verknoeit. Hij is zéér aanwezig in het leven van Bart en vindt zichzelf erg belangrijk. Ik zie aan de houding van Bart dat hij zich erg gespannen voelt wanneer hij contact maakt met “de Pusher” in hem. Op mijn vraag wat er zou gebeuren wanneer “de Pusher” er niet zou zijn, vertelt hij dat er dan geen resultaten behaald zouden worden omdat Bart van nature een dromer is. Hij was als kind vaak warrig en kon urenlang prutsen zonder enig resultaat. Zeer onwenselijk volgens de Pusher, wat hem betreft kan dat gedroom en dat gepruts echt niet!


Samen met Bart evalueer ik wat we zojuist hebben gehoord. Bart komt tot het besef dat hij zich 24/7 laat opjagen door “De Pusher” in hem. Hij is zich er ineens van bewust dat hij hierdoor onbewust roofbouw pleegde op zichzelf. Om een goede balans te vinden voor in- en ontspanning heeft hij ruimte nodig om af en toe weer te dromen en lekker aan te klungelen zonder dat het ergens toe hoeft leiden. Ik zie hoe hij zich ontspant en er zelfs een lach op zijn gezicht verschijnt wanneer ik hem als opdracht meegeef om vanaf nu minimaal 2 momenten in de week hiervoor ruimte te plannen in zijn agenda.


Regisseur over jouw leven

Vaak zijn we ons niet zo bewust van onze gedragspatronen (waarom we doen wat we doen). We hebben ze meestal al in onze kindertijd ontwikkeld. Ze hebben ons geholpen om doelen te behalen en misschien ook wel om te overleven, en zijn daardoor prominent aanwezig in ons dagelijkse functioneren. Vaak worden we daar zo door in beslag genomen dat we geen aandacht meer hebben voor andere delen van onszelf. Zoals ons Innerlijk Kind, onze creatieve IK of onze gevoelige IK. We hebben onbewust deze delen verstoten omdat ze misschien door de omgeving sterk werden afgekeurd of omdat ze té kwetsbaar waren. Weer bewust worden van wie we écht zijn, geeft ons de kans om de regie te krijgen over ons leven. Om zelf te bepalen wanneer wil je bijvoorbeeld wilt ‘knallen’ of toegeeft aan je behoefte om even heerlijk te dromen!


*Bart is een gefingeerde naam




Logo.png
bottom of page