top of page
  • Esther Meinders

Adventstijd

Rond deze tijd voel ik nog steeds een bijna kinderlijk verlangen naar Kerst. Zodra de Advent is begonnen, droom ik regelmatig weg in een wereld met lichtjes, sneeuw, harmonie, aandacht en liefde voor elkaar. Ik herinner me nog goed de nachtmissen, veilig tussen mijn opa en vader in de kerkbanken van mijn geliefde kerk in Denekamp. Half slapend, waardoor de overvolle kerk in al haar pracht een sprookjeswereld leek. Zoveel lichtjes, zo veilig en warm, maar vooral met een enorme belofte aan een betere, vredige wereld door de komst van het kindje Jezus.

Adventus is het Latijnse woord voor “komst” of “er aan komen”. De vier weken voor Kerst worden daarom “Advent” genoemd. Vier weken waarin ik als kind enorm uitkeek naar het feest van de lichtjes.


Van donker naar licht

Deze week raakte ik in mijn praktijk in gesprek met een vrouw die me vertelde hoe ongelukkig ze zich voelt. Hoe verdrietig en bijna wanhopig ze is, omdat ze het gevoel heeft het voor niemand goed te kunnen doen. Ze doet zo haar best om de erkenning en waardering van haar omgeving te krijgen, maar toch krijg ze constant kritiek van iedereen. Toen ze uitgepraat was, vertelde ik haar dat het mij opviel dat haar verhaal voornamelijk ging over haar relatie met haar omgeving. Nergens had ik haar gehoord over haar relatie met zichzelf. En dat raakte haar, daar kwamen de tranen. Het klopt zei ze, ik weet niet (meer) wie ik ben, ik ben mezelf totaal kwijt. We hadden het coachdoel te pakken:


Werken aan de relatie met jezelf

De relatie met jezelf, is de belangrijkste relatie in je leven. Als deze relatie sterk is, ga je de relatie met de wereld om je heen al snel heel anders ervaren. Zolang jij je eigenwaarde afhankelijk maakt van de waardering en erkenning van je omgeving, bepaalt je omgeving hoe je leven eruit ziet. Als jij er naar verlangt dat jouw leven wat lichter wordt, is het belangrijk dat je in de 1e plaats het lichtje in jezelf weer kunt laten schijnen. Door zonder oordeel, zonder schuldgevoel, maar met liefde en verwondering naar jezelf te leren kijken. Want liefdevol met jezelf om gaan, kun je leren!


Coachtraject

Eigenlijk gaat ieder coachtraject in essentie over werken aan “de komst” van het licht in jezelf. In dat opzicht is een coachtraject te vergelijken met de adventsperiode. Een periode van voorbereiding op de komst van meer licht in ons leven. En als het licht in ons weer kan schijnen, kunnen we het laten schijnen in onze omgeving. Lijkt mij in deze tijd meer dan welkom!


Ik wens iedereen een inspirerende Adventstijd, met veel licht en liefde!
Comments


Logo.png
bottom of page