top of page
  • Esther Meinders

Rose of Jericho

Geïnteresseerd in de geschiedenis van een oud Zuid-Duits stadje belandde ik in een volgepakt, winkeltje. Balancerend tussen Boeddha- en Mariabeeldjes, flesjes oliën, stenen en manden vol gedroogde kruiden snoof ik de heerlijke aroma’s op. Eigenlijk was ik niet specifiek op zoek naar iets maar er stond een mand waar ik voor mijn gevoel naar toe getrokken werd. Daarin vond ik zakjes met dorre bolletjes stro. Ik vond ze niet echt mooi, maar de naam Rose of Jericho die op de zakjes stond, maakte mij zo nieuwsgierig dat ik besloot er ééntje te kopen. Al op de terugweg had ik uitgevonden dat het om een plantje gaat dat wel 100 jaar of langer, zonder water kan. Zodra het zich kan voeden met water gaat het binnen 24 uur helemaal open en wordt het groen. In sommige oude Duitse boerengeslachten hebben ze het plantje al eeuwenlang in hun bezit. Het gaat over van vader op dochter en van moeder op zoon. Het wordt op Kerstavond bij de kerststal of onder de kerstboom geplaatst en symboliseert een nieuw begin. Thuisgekomen heb ik het bolletje gelijk in een kom met water gezet en nog binnen het uur ging het open en een paar uur later was het zelfs helemaal groen en fris. Wat een fascinerend plantje…

Tot bloei komen Verbluffend krachtig dit plantje. Alles heeft het in zich om tot bloei te komen, mits het gevoed wordt. Zonder voeding is het dor en droog. Eigenlijk is dat voor ons mensen niet anders. Er zijn periodes in ons leven waarin we ons dor en futloos voelen, niet in staat zijn om onszelf te voeden met wat we nodig hebben om tot bloei te komen. Of geleid worden door angsten en onzekerheden terwijl er soms maar zo weinig voor nodig is om weer in contact te komen met onze kracht, spontaniteit, creativiteit, verwondering en speelsheid. Alles zit namelijk al in ons, je hoeft het alleen maar te ‘voeden’, zodat ook jij kunt weer tot bloei komen.
Comments


Logo.png
bottom of page