top of page
  • Esther Meinders

Hoe goed ken jij jezelf?

Jaren geleden volgde ik voor mijn werk een training gericht op persoonlijke ontwikkeling. Voordat we bij aanvang de kans kregen om nader kennis te maken met alle deelnemers, werd ons gevraagd om op te schrijven wat je eerste indruk van iemand was. Nou dacht ik mezelf redelijk te kennen maar toch was ik verrast door wat ik te horen kreeg, welke indruk ik blijkbaar maak op anderen. Wat anderen zagen bleek af te wijken van mijn zelfbeeld.


Hoe goed ken ik mezelf


Zelfbeeld

Je zelfbeeld zegt iets over de manier waarop je (onbewust) naar jezelf kijkt. Over hoe jij jezelf ervaart, hoe je omgaat met vraagstukken, uitdagingen en dilemma’s. Je zelfbeeld is je uitgangspunt, de basis van waaruit je denkt en doet. Het is ontstaan vanuit alle ervaringen die je hebt opgedaan in je leven, wat je meegemaakt hebt en hoe er op jou gereageerd is door de omgeving.

Je zelfvertrouwen is gekoppeld aan je zelfbeeld. Als je positief over jezelf denkt, zul je zelfbewust en vol zelfvertrouwen omgaan met dat wat er op je pad komt. Denk je minder positief over jezelf, dan ben je vaak bang om fouten te maken, keuzes te maken en heb je sneller kans op schuldgevoelens. Maar wat je denkt over jezelf, is niet wat je bent. Je bént niet je gedachten, dat stemmetje in je hoofd……je bent veel meer dan dat!


Zelfinzicht

Ontdek wie jij bent, los van dat stemmetje in je hoofd dat je telkens een bepaalde richting op duwt. Leer naar jezelf te kijken mét begrip en zonder oordeel en zelfkritiek. Je hoeft alleen maar te zijn wie je bent. En krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat heb ik nodig om me goed te voelen over mezelf?

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik me meer kan ontspannen?

  • Hoe kan ik gezonder leven?

  • Hoe laat ik los wat ik niet meer wil?

  • Wat geeft me energie, wat kost me energie?

  • Hoe krijg ik meer balans in mijn leven?

  • Wat houd me tegen?

Zelfkennis en zelfinzicht maakt dat je keuzes durft te maken die bij jou passen. Of dat nu om opleiding, loopbaan, relaties of leiderschap gaat. Bouwen aan een realistisch zelfbeeld is jezelf een groot cadeau geven!
Comments


Logo.png
bottom of page