top of page
  • Esther Meinders

Het is weer zover... Carnaval 2020

Het feest waarin we ons verkleden en een masker opzetten. We kunnen voor even in een andere rol stappen, voor even iemand anders zijn. Uitbundig zijn en lekker gek doen. Daar hebben we allemaal wel af en toe behoefte aan! Achter een masker voelen we ons veilig. We dragen (sociale) maskers in contact met anderen, om onze gedachten, emoties en gekwetstheden te verbergen. Of om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Een beetje Marilyn Monroe in je relatie, een beetje Moeder Theresa in je vriendschappen en Superman/-woman op je werk.


Op zich is er niets mis met het dragen van een masker, ze hoeven niet per definitie belastend te zijn. Of een masker voor jou wel of niet fijn is kun alleen jij bepalen. Ga daarin vooral op je gevoel af. Ook achter een masker is het heel goed mogelijk je eigen identiteit te behouden.

Als het masker gaat knellen Stel dat je teveel van jezelf moet verstoppen achter het masker. Je verbergt je moeheid omdat je bang bent dat je dierbare mensen verliest als je niet voortdurend voor ze klaar staat. Of je vreest dat je buiten de familie valt wanneer je niet aan hun verwachtingen voldoet. Dat is zwaar en maakt een masker beknellend.

Afzetten knellend masker Een knellend masker af zetten is niet eenvoudig. Om dat te kunnen is het belangrijk om eerst te zien welke overtuigingen en gedachten daar aan ten grondslag liggen. Een gedachte kan bijvoorbeeld zijn: “als ik niet doe alsof ik op mijn werk alles onder controle heb, dan sta ik straks op straat…” Of, “Als ik laat merken dat ik geen zin heb in dat feestje, dan laten mijn vrienden me straks vallen…”

Je knellende masker(s) afzetten vraag zelfreflectie en discipline: Wat of wie bescherm je door het dragen van dat masker? Wat heb je nodig om het (knellende) masker af te kunnen zetten? En als je dan zover bent dat je het masker af wilt zetten, besef dan dat het ook voor je omgeving wennen is om te wennen aan jouw pure IK.

Ik wens iedereen een fantastisch Carnaval!
Comments


Logo.png
bottom of page